Too Good to Go – Voedsel moet niet verspild, maar gered worden.

Conceptanalyse
Too Good To Go - Voedsel moet niet verspild, maar gered worden.
Waar we bij Studio Yma Garay van warm lopen zijn inspirerende concepten. Concepten die de vinger op de zere plek weten te leggen en écht iets doen aan het geconstateerde probleem. We lichten graag bewonderenswaardige concepten uit door het doen van een conceptanalyse. We richten onze schijnwerpers op ‘Too Good To Go’.
Als je in de horeca hebt gewerkt heb je het vast meegemaakt; Grote hoeveelheden voedselresten verdwijnen in de prullenbak. Of je zag het op de virale video’s die medewerkers van Dunkin Donuts plaatsten (klik hier). Zonde toch? Dat vond ‘Too Good To Go’ ook. Zij vinden dat maaltijden gered moeten worden en streven zo naar het verminderen van voedselverspilling. Too Good To Go doet dit door een brug te slaan tussen winkels, restaurants en consumenten.


Het idee is simpel:
Bedrijven kunnen overtollig voedsel aanbieden tegen sterk verlaagde prijzen via de Too Good To Go-app. Of zoals zij het zelf noemen: Verander onverkocht eten in omzet.💰
Gebruikers worden aangemoedigd voedsel te redden door verrassingspakketten te kopen via de app.
Voedsel dat anders verspild zou worden krijgt een tweede kans. Als consument kun je dagelijks genieten van betaalbare producten. Natuurlijk wel afhankelijk van het aanbod in je buurt.
Hoewel het concept bewonderenswaardig is in zijn streven naar een duurzamere wereld, zijn er naast sterke punten ook enkele uitdagingen die het verdienen om belicht te worden.
Niet te versmaden voordelen van het concept:
1. Eten redden, verspilling bestrijden💪
Too Good to Go heeft bewezen dat het een effectieve methode is om voedselverspilling tegen te gaan (zie impactrapport 2022). Door onverkochte producten aan te bieden in verrassingspakketten, voordat ze bederven, wordt de kans op verspilling aanzienlijk verminderd.
2. Prijzen om je vingers bij af te likken👅
Dit concept resulteert niet alleen in voedselredding, maar houdt ook de portemonnees voller. Met de inflatie van de afgelopen tijd vliegt het geld er sneller uit (CBS, 2023). Gebruikers kunnen via Too Good To Go genieten van producten tegen een gereduceerd bedrag, terwijl ze tegelijkertijd de voedselindustrie ondersteunen.
3. De ogen openen van voedselhelden👀
Too Good to Go fungeert niet alleen als een marktplaats, maar ook als een platform dat bewustwording creëert over voedselverspilling. Het idee van het redden van voedsel trekken ze goed door. Via verschillende sociale media geven ze bijvoorbeeld tips hoe je voedsel langer kunt bewaren. Of wat je kunt doen met je restjes. Het moedigt consumenten aan om actief deel te nemen aan het verminderen van verspilling en draagt zo bij aan een bredere mentaliteitsverandering.
🌶️pittige uitdagingen:🌶️
1. Culinair roulette🎰
De ene dag kun je een doos heerlijke sushi scoren. De volgende dag kan het een overdaad aan broodjes zijn. Het aanbod is afhankelijk van de beschikbaarheid van overtollig voedsel bij deelnemende locaties. Dit kan leiden tot wisselende kwaliteit en potentieel risico op het kopen van voedsel dat niet past bij allergieën, dieetbeperkingen en smaakvoorkeuren. Maar ja.. Dat is de prijs die je betaalt voor minder betalen.
2. Moet de voedselbank ook gered worden?
Op verschillende fora zijn de zorgen te lezen over de invloed van dit concept op het aanbod van de voedselbank. De hoeveelheid artikelen die gedoneerd worden aan de voedselbank slinkt. Maar of dit door Too Good To Go komt valt te betwijfelen. De verse/gekoelde producten die in de verrassingspakketten zitten van Too Good To Go kunnen en mogen meestal niet aan de voedselbanken worden gegeven (Uildriks, 2022, NHnieuws.nl). Het lijkt er dus op dat een schuldgevoel niet nodig hoeft te zijn voor het afnemen bij Too Good To Go. Zou dit nog explicieter gecommuniceerd kunnen worden?
3. Geef de held een podium⭐️🦸♀️⭐️
Het onderscheidend vermogen van dit concept is het *redden* van eten. Conceptueel een mooi en onderscheidend uitgangspunt waar meer uit te halen valt. In onze ogen mag je als redder echt op een voetstuk worden geplaatst door Too Good To Go. Het gevoel dat je een krent bent bij gebruik van de app, moet plaats maken voor een gevoel van trots. Als dat nog niet het geval zou zijn. Hier en daar wordt het woord ‘held’ al gebruikt. Dit mag echter nog meer aanwezig zijn, benadrukt worden en aanwezig zijn binnen de customer journey. Op die manier blijven bedrijven en consumenten, door de extra spreekwoordelijke ‘veer in de reet’, ambassadeurs. Ook als het verrassingspakket een keertje tegen valt.

Kortom...
Het concept van Too Good to Go verdient lof voor zijn inspanningen om voedselverspilling te bestrijden en bewustwording te vergroten. Terwijl de sterke punten duidelijk bijdragen aan een duurzamere wereld, kunnen de genoemde uitdagingen de gebruikerservaring uiteraard beïnvloeden. Door te blijven innoveren en deze obstakels aan te pakken, heeft Too Good to Go de potentie om niet alleen een positieve impact te hebben op de voedselverspilling, maar ook om een blijvende verandering teweeg te brengen in de manier waarop we met voedselconsumptie omgaan.
Bronnen:
Too Good To Go
NHNieuws
CBS

Hulp nodig bij het bouwen van een sterke merkidentiteit?
Neem vooral vrijblijvend contact met ons op!
Of vul onderstaand formulier in: